Bodemleven voor het eerst wereldwijd geïnventariseerd

dinsdag, apr 06 2021

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO besteedt regelmatig aandacht aan het leven in de bodem: de bodembiodiversiteit, en het belang daarvan voor ons eten en de voedselproductie.

Daarom heeft de FAO recent ook het eerste wereldwijde rapport over de stand van het bodemleven uitgegeven: The State of Knowledge of Soil Biodiversity. “We zijn zo afhankelijk van het leven in de bodem, terwijl ons huidige landgebruik en klimaatverandering een negatieve invloed erop hebben,” vertelt bodemonderzoeker en mede-samensteller Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Impact voedselbossen op bodemkwaliteit

dinsdag, mrt 30 2021

Met het nemen van bodemmonsters op een voormalige akker bij Almere is een nieuw wetenschappelijk onderzoek aan een veelbelovende vorm van duurzame landbouw van start gegaan: voedselbossen. Bodemecologen Isabelle van der Zanden en Ciska Veen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zetten de grondboor in de klei. Hoeveel koolstof slaat een voedselbos op?

Manifest: 'iedereen heeft recht op een groene leefomgeving'

dinsdag, mrt 30 2021

Diverse natuur- en tuinorganisaties doen een beroep op gemeentelijke politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 aandacht te besteden aan een groene leefomgeving. Volgens de acht organisaties verdient groen meer aandacht omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken. In dit Manifest bieden zij ondersteuning aan om een groene leefomgeving – in de private en publieke ruimte – in de partijprogramma’s handen en voeten te geven.

Minibosjes aangelegd in Lelystad voor onderzoek naar bodemleven

donderdag, mrt 25 2021

In Lelystad, bij het nieuw aan te leggen IJkcentrum voor de Bodem, zijn twee speciale Tiny Forests geplant. De Tiny Forests, een concept dat door IVN naar ons land werd gebracht, zullen gebruikt worden voor demonstraties en vergelijkend bodemonderzoek. Zo worden er in deze en andere ‘minibosjes’ in heel Nederland stelselmatig bodemdieren geteld. Bij het IJkcentrum gaan onderzoekers de bodemkwaliteit vergelijken met andere vormen van beheer.

Onder het Maaiveld-partners sluiten zich aan bij manifest voor gezonde bodem

dinsdag, mrt 23 2021

Ouders en hun baby’s verzamelden zich op 21 maart in een omgeploegde akker bij Zeewolde om aandacht te vragen voor het belang van een vruchtbare bodem voor onze toekomstige generaties. Ter plekke werd met deze symbolische actie een manifest voor een gezonde bodem aangeboden aan de onlangs verkozen Minister van de Nieuwe Economie Michel Scholte. Het manifest is ondertekend door 55 organisaties variërend van veranderaars tot milieuorganisaties en boerenorganisaties, waaronder ook de partners van Onder het Maaiveld.

Stichting Steenbreek wordt partner Onder het Maaiveld

dinsdag, mrt 23 2021

Met trots melden we dat Stichting Steenbreek partner is geworden van Onder het Maaiveld. Tot nu toe richtte het werk van Steenbreek, de stichting die zich al jaren inzet voor het ontstenen van stedelijke gebieden, zich nog niet zozeer op het leven onder de grond. Daar gaat nu verandering in komen!

Kernpartners

Overige partners

Financiers