Waarderingsmechanisme maakt meerwaarde van een vitale bodem inzichtelijk

dinsdag, mrt 14 2023

Een vitale bodem met een rijk bodemleven heeft een grote maatschappelijke en economische meerwaarde. Om deze meerwaarde inzichtelijk te maken, werkte Onder het Maaiveld de afgelopen jaren aan een waarderingssysteem voor de bodem. Hoe hoger de score, hoe gezonder de bodem en hoe meer deze waard is. Zoals bij het Energielabel voor woningen moet het waarderingssysteem mensen aanzetten om de bodem beter te gaan beheren. Albert Vliegenthart van De Vlinderstichting leidde de ontwikkeling van het waarderingsmechanisme en geeft een update.

Kristallen Film Award voor 'Onder het Maaiveld'

woensdag, mrt 08 2023

Nederlands Film Festival heeft de natuurdocumentaire Onder het Maaiveld, een spectaculaire verkenning van onze ondergrondse microkosmos, bekroond met een Kristallen Film Award voor 10.000 bezoekers. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een ondergrondse ontdekkingstocht waarin het soms microscopisch kleine Nederlandse bodemleven de hoofdrol speelt. Nooit eerder kwam de wereld onder onze voeten in zulke fraaie opnames tot leven. De documentaire is op 2 maart jl. in première gegaan in de bioscoop. Verwonder je hier bij de trailer.

Resultaten Bodemdierendagen 2022: regenwormen trekken aan langste eind en winnen Bodemdierentop

maandag, dec 05 2022

Hoewel de pissebedden dit jaar alweer niet winnen, bevolken toch de usual suspects de Bodemdieren Top 3 van 2022. De regenwormen trekken aan het langste eind: ze eindigen net voor de spinnen en de pissebedden. De 2052 waarnemers vonden wormen bij meer dan 83% van de Nederlandse tuinen, parken, schoolpleinen en zelfs balkons. De Bodemdierendagen brengen in totaal 10 ambassadeurs voor de biodiversiteit onder onze voeten in beeld. Ook in steden zijn onze ‘onderburen’ onmisbaar, en bij goed bodembeheer blijken ze gelukkig aanwezig ondanks hitte en droogte.

Doe-het-zelf kit helpt boeren om bodem- en waterkwaliteit te meten

dinsdag, okt 11 2022

Onder het Maaiveld-partners Earthwatch en Wij.land sloegen de handen ineen met studenten van de Universiteit Utrecht en elf veehouders in het westelijke veenweidegebied. Samen ontwikkelden zij een doe-het-zelf meetkit waarmee boeren de bodem- en waterkwaliteit kunnen meten op hun bedrijf.

De Handreiking Gezonde Bodem is uit!

dinsdag, okt 11 2022

Afgelopen half jaar werkte IUCN NL met verschillende partners aan de Handreiking Gezonde Bodem, bedoeld om gemeenten te ondersteunen in de transitie naar duurzaam bodembeheer in de openbare ruimte.

Bodemdierendagen 2022: maak kennis met de onderburen

vrijdag, sept 23 2022

Klaar voor de start? Graven maar! Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad. Maak kennis met je ‘onderburen’ tijdens een bodemdierensafari tussen vrijdag 23 september en woensdag 5 oktober. Hoe hebben ze de grote droogte deze zomer overleefd?

Kernpartners

Financiers