Bodemdierendagen 2022: maak kennis met de onderburen

vrijdag, sept 23 2022

Klaar voor de start? Graven maar! Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad. Maak kennis met je ‘onderburen’ tijdens een bodemdierensafari tussen vrijdag 23 september en woensdag 5 oktober. Hoe hebben ze de grote droogte deze zomer overleefd?

Kinderboek ‘Alle bee(s)tjes helpen’ vanaf 26 september op alle Nederlandse basisscholen

donderdag, sept 01 2022

26 september 2022 ligt het boek ‘Alle bee(s)tjes helpen’ op alle basisscholen in Nederland! Dit is het tweede leesboek uit de kinderboekenreeks die Onder het Maaiveld ontwikkelde om kinderen te leren over het belang van een gezonde bodem met een rijk bodemleven.

Hoe gezond is jouw tuinbodem? Doe de tuinbodemcheck!

donderdag, aug 25 2022

Heb jij een tuin? Weet jij eigenlijk hoe gezond de bodem daar is? Wat voor bodemdieren erin krioelen? Hoe snel het water wegloopt na een regenbui en of er genoeg goede bacteriën en schimmels inzitten? Met de gratis tuinbodemcheck zoek jij het tot op de bodem uit!

Film 'Onder het Maaiveld' toont de ongeziene wereld onder onze voeten

donderdag, aug 11 2022

EMS FILMS, de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis, gaan ondergronds met Onder het Maaiveld. De film over een uiterst actueel thema laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Onder het Maaiveld is vanaf 5 januari 2023 in Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. Bekijk de trailer hieronder.

Koning bezoekt IJkcentrum voor de Bodem

donderdag, juli 07 2022

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 6 juli 2022 een werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Naast een rondleiding kreeg de Koning uitleg over de onderzoeksthema's van het NIOO én nam hij deel aan een aantal praktische metingen en experimenten. Het NIOO-KNAW is partner van Onder het Maaiveld. 

Leve de bodem! Een korte terugblik op de Bodemdag 2022

dinsdag, juni 07 2022

‘Laat de bodem niet het kind van de rekening worden’, zei bodemgezant Barbara Baarsma tijdens de Onder het Maaiveld Bodemdag 2022. Ze doelde daarmee op de grote en ingewikkelde ruimtelijke opgave waar Nederland momenteel voor staat. Vanuit verschillende sectoren worden er claims gelegd op ruimte in ons land, waar het oppervlak dat we beschikbaar hebben al schaars is.

Kernpartners

Overige partners

Financiers