Resultaten Bodemdierendagen 2022: regenwormen trekken aan langste eind en winnen Bodemdierentop

maandag, dec 05 2022

Hoewel de pissebedden dit jaar alweer niet winnen, bevolken toch de usual suspects de Bodemdieren Top 3 van 2022. De regenwormen trekken aan het langste eind: ze eindigen net voor de spinnen en de pissebedden. De 2052 waarnemers vonden wormen bij meer dan 83% van de Nederlandse tuinen, parken, schoolpleinen en zelfs balkons. De Bodemdierendagen brengen in totaal 10 ambassadeurs voor de biodiversiteit onder onze voeten in beeld. Ook in steden zijn onze ‘onderburen’ onmisbaar, en bij goed bodembeheer blijken ze gelukkig aanwezig ondanks hitte en droogte.

Doe-het-zelf kit helpt boeren om bodem- en waterkwaliteit te meten

dinsdag, okt 11 2022

Onder het Maaiveld-partners Earthwatch en Wij.land sloegen de handen ineen met studenten van de Universiteit Utrecht en elf veehouders in het westelijke veenweidegebied. Samen ontwikkelden zij een doe-het-zelf meetkit waarmee boeren de bodem- en waterkwaliteit kunnen meten op hun bedrijf.

De Handreiking Gezonde Bodem is uit!

dinsdag, okt 11 2022

Afgelopen half jaar werkte IUCN NL met verschillende partners aan de Handreiking Gezonde Bodem, bedoeld om gemeenten te ondersteunen in de transitie naar duurzaam bodembeheer in de openbare ruimte.

Bodemdierendagen 2022: maak kennis met de onderburen

vrijdag, sept 23 2022

Klaar voor de start? Graven maar! Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad. Maak kennis met je ‘onderburen’ tijdens een bodemdierensafari tussen vrijdag 23 september en woensdag 5 oktober. Hoe hebben ze de grote droogte deze zomer overleefd?

Kinderboek ‘Alle bee(s)tjes helpen’ vanaf 26 september op alle Nederlandse basisscholen

donderdag, sept 01 2022

26 september 2022 ligt het boek ‘Alle bee(s)tjes helpen’ op alle basisscholen in Nederland! Dit is het tweede leesboek uit de kinderboekenreeks die Onder het Maaiveld ontwikkelde om kinderen te leren over het belang van een gezonde bodem met een rijk bodemleven.

Hoe gezond is jouw tuinbodem? Doe de tuinbodemcheck!

donderdag, aug 25 2022

Heb jij een tuin? Weet jij eigenlijk hoe gezond de bodem daar is? Wat voor bodemdieren erin krioelen? Hoe snel het water wegloopt na een regenbui en of er genoeg goede bacteriën en schimmels inzitten? Met de gratis tuinbodemcheck zoek jij het tot op de bodem uit!

Kernpartners

Financiers