Kristallen Film Award voor 'Onder het Maaiveld'

Nederlands Film Festival heeft de natuurdocumentaire Onder het Maaiveld, een spectaculaire verkenning van onze ondergrondse microkosmos, bekroond met een Kristallen Film Award voor 10.000 bezoekers. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een ondergrondse ontdekkingstocht waarin het soms microscopisch kleine Nederlandse bodemleven de hoofdrol speelt. Nooit eerder kwam de wereld onder onze voeten in zulke fraaie opnames tot leven. De documentaire is op 2 maart jl. in première gegaan in de bioscoop. Verwonder je hier bij de trailer.

Onder het Maaiveld toont de ongeziene en daardoor onbekende ondergrondse wereld in alle glorie. Van de 'reusachtige' bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De beelden lijken zo uit een peperdure sciencefiction-productie te komen, maar zijn gewoon gemaakt in de Nederlandse bodem. De documentaire geeft zo een unieke kijk op de aarde en je krijgt daardoor nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van moeder natuur.

Het succesvolle Onder het Maaiveld is momenteel in heel Nederland te zien in bioscopen en filmtheaters.

Junior-versie Onder het Maaiveld
EMS FILMS (De Nieuwe Wildernis, De Wilde Stad) en M&N Media Group werken momenteel aan een speciale junior-versie van het Onder het Maaiveld. Deze is vanaf de meivakantie te zien in de Nederlandse bioscopen en is geschikt voor alle leeftijden.

“Op kindertekeningen is de bodem een streep onder onze voeten, daaronder zie je niks, terwijl in de lucht altijd wel een zonnetje of een ster wordt getekend”, vertelt Jeffrey de Graaff, coproducent van de bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’. “De bodem is zo dichtbij maar onbekend, we weten meer van het heelal dan de grond onder onze voeten. Met Onder het Maaiveld junior is onze droom dat we in de toekomst meer tekeningen zien waarin de bodem een onderdeel van de belevingswereld van kinderen is geworden. Als het ons lukt het ongeziene zichtbaar te maken en voor kinderen begrijpelijk te maken aan de hand van verwonderende beelden en duiding dan hebben we een mooie stap gemaakt!”

EMS FILMS/M&N Media Group
De makers (Ignas van Schaick en Mark Verkerk) van Onder het Maaiveld willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem - onder de aandacht brengen. De filmmakers hebben bij Onder het Maaiveld samengewerkt met IUCN NL en wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen.

De makers zien deze film als een nieuw verhaal over rewilding, maar dan op microniveau. In De Nieuwe Wildernis werden de grote grazers ingezet voor rewilding van een natuurgebied. Bij Onder het Maaiveld laten ze de ondergrondse natuur het werk doen en wordt duidelijk hoe deze in verbinding staat met ons leven bovengronds.

Onder het Maaiveld
Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat. Elk jaar organiseert het de Bodemdierendagen, waarin iedereen mee kan doen, ook als je geen tuin of balkon hebt. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Kernpartners

Financiers