Bodembiodiversiteit monitoren in onze Tiny Forests

Drie medewerkers monitoren maandelijks hoe het er gaat met de bodembiodiversiteit in de Tiny Forests op onze IJkcentrum voor de Bodem in Lelystad. Toen we de twee Tiny Forests aanlegden plaatsen we er 30 tapijttegels. Door die op te tillen, krijgen we een prachtig beeld van het bodemleven in onze Tiny Forests.

Martine Arkema vertelt:

“Bij aankomst bij het Tiny Forest observeren we eerst een kwartiertje van een afstand om te kijken of er activiteit is van vogels of andere dieren, zoals hazen, honden of katten. Daarna volgt een korte ronde om de twee bosjes heen om te kijken wat er verder te zien is aan insecten, maar ook of bladeren van bomen misschien zijn aangetast door het één of ander.

Vervolgens lopen we tussen de boompjes door van tegel naar tegel. Alles wat onder de tegels zit wordt bekeken, geteld en genoteerd. Ook de dieren en vegetatie die we zien als we van de ene naar de andere tegel lopen.

Op dit moment, in de winter, is het qua aantallen en diversiteit natuurlijk vrij rustig, maar toch zien we af en toe nog dingen die niet eerder zijn waargenomen. Dat is dan wel weer erg leuk, omdat je dat eigenlijk niet verwacht.”

Alle informatie bewaren we en daardoor hebben we al een enorme dataset opgebouwd. Deze wordt komend jaar verwerkt en vergeleken met andere data van Tiny Forests uit heel Nederland.

Een ander leuk weetje is dat de filmploeg van EMS Films regelmatig bodemdieren uit de Tiny Forests filmt voor in de film over bodemleven die komend najaar uitkomt. Wie weet zie je ze dus nog terug op het grote doek!

Kernpartners

Financiers