Bodemdierendagen 2021: Spinnen winnen fotofinish van pissebedden

De surprise voor Wereldbodemdag, elk jaar op 5 december, vormen ditmaal de spinachtigen. Zij verrassen vriend en vijand door de Bodemdieren Top 3 van 2021 aan te voeren. In 86% van de tuinen, schoolpleinen en parken vonden deelnemers aan de Bodemdierendagen deze dieren. De pissebedden zijn voor het 2e jaar achtereen afgetroefd en eindigen er vlak achter op 85%. De winnaars van vorig jaar - de regenwormen - zijn derde met 82%.

Het is vaker een nek-aan-nek race bij de Bodemdierendagen, maar dit jaar is het wel heel close. "De verschillen tussen de spinnen, pissebedden en regenwormen zijn nu inderdaad zeer klein," stelt bodemonderzoeker Ron de Goede van Wageningen UR. Hij rekende alle bodemdieren-waarnemingen door en hield uiteindelijk maar een verschil van een paar tuinen over voor deze soorten.

"Elk jaar scoren deze drie diergroepen hoog. Ze worden in het grootste deel van de tuinen gesignaleerd. Dat is niet voor alle groepen zo. Bij miljoenpoten bijvoorbeeld is dat maar in ongeveer 50% van de tuinen. De kans op een miljoenpoot is wel (13%) groter in de toptuinen."

Recordsafari

Voor de zevende keer organiseerden het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie de Bodemdierendagen. Het jaarlijkse citizen science-project over het belangrijke maar onderbelichte leven in de bodem. Ze doen dat met hulp van onderzoekers van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam, plus een groeiend aantal partners. Sinds vorig jaar zijn de Bodemdierendagen onderdeel van Onder het Maaiveld.

In heel Nederland gingen weer meer mensen op bodemdierensafari deze herfst. Wel 1666 officiële waarnemers ontdekten samen hoe het met ons bodemleven gaat. Van scoutinggroep tot verpleeghuis, van tuinliefhebber tot voedselboseigenaar. In totaal vonden zij meer dan 13.000 bodemdieren. En allemaal ontvingen zij een cijfer voor het bodemleven in de eigen tuin of omgeving.

Hoe zou het komen dat de spinnen dit jaar bovenaan eindigen? "Deze zomer was een stuk minder droog en warm dan vorig jaar. Dat is denk ik iets waar de meeste bodemdieren van hebben geprofiteerd. Wellicht dat de spinnen meer insecten te eten hadden," vertelt initiatiefnemer Gerard Korthals, coördinator van het Centrum voor Bodemecologie (van NIOO-KNAW en WUR).

Verder was het tijdens de waarnemingsperiode rond dierendag juist mooi droog herfstweer, waardoor de spinnen zich goed lieten tellen.

InfographicBDD2021 LR

Verder lezen

Meer lezen over de resultaten van de Bodemdierendagen in 2021? Kijk dan op de website van het NIOO-KNAW: https://nioo.knaw.nl/nl/pers/bodemdierendagen-2021-spinnen-winnen-fotofinish-van-pissebedden

Kernpartners

Financiers