Kinderen aan het woord voor boekenreeks over bodemdieren

Onder het Maaiveld ontwikkelt samen met gedragspsycologe en storytelling expert Nicky Kreté een kinderboekenreeks over bodembiodiversiteit. Om te zorgen dat we kinderboeken ontwikkelen die aansluiten bij de behoefte en belevingswereld van kinderen, wilden we hun het woord geven. Nicky Kreté vertelt.

"Bij de Jozefschool in Weesp zijn we met een aantal kinderen uit groep 5 om de tafel gaan zitten. Er kwamen vragen voorbij zoals: ‘Waarom zijn bodemdieren belangrijk?’, ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat elk kind in Nederland bodemdieren gaat helpen?’, ‘Waar gaat het verhaal over in het boek?’ en ‘Hoe ziet het boek eruit?’. Tekenaar Peter Guldemond schetste ter plekke alle ideeën van kinderen uit."

Tegels zijn stom

"De kinderen hebben heel wat wijze lessen en creatieve ideeën met ons gedeeld", vervolgt Nicky. "Zo vonden ze tegels maar stom. Het zou bodemdieren die vrienden zijn van elkaar scheiden. Ook vonden ze het maar saai om op te spelen. ‘Geef mij maar een bos met bomen waar je kan klimmen en verstoppen’."

"Bodemdieren waren belangrijk en totaal niet eng. Ze wilden er graag meer over leren in de vorm van een spannend en grappig verhaal. De feiten die erin komen, moeten wel kloppen. En als het slecht gaat met de bodemdieren, dan willen ze helpen. Alleen, samen, of met de klas: op hun hulp konden we rekenen."

Bodemdier in nood illustratie Nicky

Over de kinderboekenreeks

Het doel van de boeken die Onder het Maaiveld ontwikkelt, is om kinderen en hun ouders te inspireren om zelf te gaan ontdekken hoe waardevol en bijzonder onze bodem is. De boeken richten zich op kinderen in de bovenbouw van de basisschool (6-12 jaar) en zullen gecombineerd worden met andere activiteiten gericht op deze doelgroep die binnen het programma ontwikkeld worden, waaronder De Bodemdierendagen en activiteiten door IVN Natuureducatie. Zo willen we de schoolkinderen een complete leerervaring bieden die aansluit op hun behoeftes en interesses. Extra bijzonder is dat de boeken in co-creatie, dus samen, met kinderen gemaakt zullen worden. De eerste boeken uit de reeks staan gepland voor publicatie in het voorjaar van 2022.

Kernpartners

Overige partners

Financiers